Chiptuning

Wat is Chiptuning?

In de fabriek worden de motoren met een ingebouwde veiligheidsmarge standaard afgeregeld. Dit betekent dat de prestaties van een motor beperkt worden tot zijn opgegeven prestaties en wettelijke normen. Vaak is het zo dat deze veiligheidsmarge ver onder de maximale grens ligt van wat de motor daadwerkelijk aankan. Van fabrikanten is ook bekend dat ze opzettelijk de prestaties van hun auto beperken via de ECU, zodat ze op een later tijdstip snellere / krachtigere modellen kunnen vrijgeven, met slechts enkele software wijzigingen en een veel hoger prijskaartje.

Voorbeeld: In 2010 introduceerde BMW dezelfde N5730D-dieselmotor voor de 330d en de 325d. Deze twee types hebben identieke motoren en kunnen op precies dezelfde manier worden afgesteld. Zo kan een 325d worden afgestemd zoals de 330d met een toename van vermogen en koppel . Dit is slechts een voorbeeld van hoe fabrikanten identieke motoren gebruiken in verschillende modellen.

Chiptuning is een manier om de motor van jouw auto betere prestaties te laten leveren. Zo kan de motor zuiniger, krachtiger, sneller en soepeler gemaakt worden. Het is dus eigenlijk een manier van motoroptimalisatie.

In België hebben we het geluk dat we een uitstekende brandstofkwaliteit hebben. We hebben ook niet te maken met extreme omgevingsfactoren. Dit stelt ons in staat om jouw motor te herprogrammeren en te verbeteren zonder de betrouwbaarheid in gevaar te brengen.

 

Hoe werkt Chiptuning?

De afkorting ECU staat voor Electronic Control Unit. Deze module regelt een aantal belangrijke zaken, zoals de injectie van de brandstof, brandstofhoeveelheid die de motor moet krijgen, wanneer de ontsteking plaatsvindt, wanneer de gassen uitgestoten worden, gaspedaalregeling enz.

Bij chiptuning worden deze parameters geoptimaliseerd zodat je een krachtiger, snellere, zuinigere en soepelere motor krijgt. Het opnieuw programmeren van parameters is een volledig veilig proces. Elke motor heeft zijn eigen unieke sturing en door deze aan te passen, kunnen de eigenschappen van de motor fijner afgestemd worden, niet alleen voor meer vermogen, maar in veel gevallen ook voor het verbeteren van het brandstofverbruik.

“Voor een aangenamer rijplezier & een lager verbruik"